Drainagebuizen: waar moet je op letten?

Een drainagesysteem aanleggen: dat doe je natuurlijk met drainagebuizen. Met bijbehorende hulpstukken en natuurlijk een put leg je een systeem aan dat het overtollige water perfect wegvoert. Maar waar let je allemaal op als een drainagebuis gaat aanleggen? Welke soort drainagebuis moet je hebben voor welk soort grond, en hoe pak je de aanleg van een drainagesysteem verder eigenlijk aan? Je leest het in deze blog!

Waarvoor dient een drainagebuis?

Een drainagebuis is een slimme manier om het teveel aan water in jouw grond af te voeren. Zorg je niet voor de juiste drainage op jouw grond, dan kunnen er ontsierende plassen ontstaan of wordt je grond modderig. Iets wat je natuurlijk niet wil! Een drainagebuis is een geperforeerde, flexibele buis, al dan niet voorzien van een omhulsel, waarin het grondwater makkelijk kan doordringen. Deze buizen zijn in verschillende diameters te krijgen en aan elkaar te koppelen met klikhulpstukken.

Soorten drainagebuis

In de wereld van de drainagebuizen is er nog aardig wat te kiezen. Hoe weet je dan welke bij jouw soort grond past? We helpen je op weg. Allereerst is het goed om te kijken naar de benodigde diameter: hoe meer water je wilt afvoeren, hoe groter de diameter van je drainagebuis natuurlijk moet zijn. Kies echter nooit een te smalle buis voor jouw gebruik: dan is de kans op dichtslibben uiteraard groter.

Materiaal omhulsel

Verder is het goed om het omhulsel dat om je drainagebuis zit, goed aan te laten sluiten bij het type grond waar je hem in plaatst. Zo is het meest gebruikte omhulling een PP450 omhulling: een kunststof vezel die ook zware ondergronden als klei aankan. En heb je zand of veen als ondergrond? Dan kan je ook gaan voor een kokos omhulsel.

Drainagebuizen aanleggen

Het aanleggen van je drainagebuizen begint met een gedegen drainageplan. Hierin teken je de ligging van de buizen uit, en plot je de benodigde hulpstukken en putten in het totale plaatje. Ook breng je in kaart waar bestaande leidingen liggen: erg belangrijk voor je eigen veiligheid! Als je eenmaal alles op papier hebt, dan kan je beginnen met graven. Je volgt de volgende stappen:
  1. Sleuven graven (60 – 90 cm diep, minstens even breed als de buis)
  2. Drainagebuis vlak en waterpas plaatsen
  3. Afdekken met filterend materiaal (grind of schelpen)
  4. Eventueel graszoden weer terugplaatsen

Drainagebuizen voor elke toepassing

Oké, je plan staat, nu is het tijd om je drainagebuizen en toebehoren aan te gaan schaffen. Maar waar doe je dat? Je wil natuurlijk niet alleen een breed aanbod, ook een scherpe prijs en goed advies bij aanschaf zijn belangrijke factoren bij aankoop. Bij Vriemee International Drain Products hebben ze alle soorten drainagebuizen voor je op voorraad: ze produceren ze namelijk zelf! Dit zie je ook direct terug in hun prijzen. Hun expertise delen ze bovendien graag: dit zorgt ervoor dat iedereen met hun advies een drainagesysteem aan kan leggen. Drainagebuizen van Vriemee >

Vragen over jouw drainage?

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het aanleggen van je drainage? Soms is het fijn als er een expert meekijkt naar jouw drainageplan. Iemand die vaker met dit bijltje heeft gehakt, en weet waar hij op moet letten. Ook voor dat soort hulp kan je bij Vriemee aankloppen. Eén van hun experts spreekt graag je drainageplan met je door, en zorgt ervoor dat je de juiste drainagebuizen aanschaft voor jouw situatie. Zo weet je zeker dat je een drainagesysteem aanlegt dat niet maanden, maar járen meekan!