Hoe verzorg je jouw stenen vloer?

stenen vloer

Een stenen vloer voegt een vleugje luxe toe aan je huis, en dit is ook de reden waarom dit soort vloeren zo populair zijn. Echter, stenen vloeren zijn gevoelig voor beschadigingen. Zelfs kleine deeltjes vuil, grind of zand kunnen al snel sporen achterlaten. Daarom is het essentieel om vloeren in het algemeen, en met name stenen vloeren, goed te onderhouden. In dit artikel zullen we tips delen voor het effectief schoonmaken en verzorgen van je stenen vloer!

Verwijderen van vuil

De eerste stap in het onderhouden van je stenen vloer is het verwijderen van onzuiverheden en vuil. In eerste instantie kan dit eenvoudig worden gedaan door te stofzuigen en te dweilen. Belangrijk is dat het dweilen wordt uitgevoerd met een zachte dweil of een microvezeldoek. Het is cruciaal om schurende materialen te vermijden! Als er hardnekkig vuil aanwezig is, kunnen ook specifieke reinigingsmiddelen worden gebruikt, zoals de producten van Lithofin.

Voorkom vlekken

Het is natuurlijk erg jammer als er vlekken ontstaan op een mooie, goed onderhouden stenen vloer. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je dergelijke vlekken kunt voorkomen, of nog beter, voorkomen. Als er per ongeluk vloeistoffen gemorst worden op de vloer, is het cruciaal om dit direct op te nemen met keukenpapier of een absorberende doek. Hierdoor wordt de kans op blijvende vlekken geminimaliseerd. Om blijvende vlekken helemaal te voorkomen, kun je gebruik maken van impregneermiddelen die het onderhoud van je stenen vloer vergemakkelijken.

Bescherm tegen krassen

Stenen vloeren lopen snel krassen op: of dit nu komt door het gebruik van schurende objecten, het binnenkomen van zand of grind, of zelfs het verplaatsen van meubels over de vloer. Om dit te voorkomen, is het aan te raden om altijd viltjes of een vergelijkbaar materiaal onder de meubels te gebruiken en het schuiven van zware voorwerpen over de stenen vloer te vermijden.

Gebruik van water

Gebruik van water op een stenen vloer is niet erg. Overtollig gebruik van water daarentegen wel. Wanneer er te veel water wordt gebruikt, zal dit in de vloer trekken en ontstaan er vlekken. Het is daarom verstandig om een stenen vloer vooraf waterdicht te maken. Dit kan met de hulp van een impregneermiddel. Hiermee vermijd je het risico op vlekken op een stenen vloer.

Preventief onderhoud

Natuurlijk is het altijd een optie om pas de strijd aan te gaan met het vuil, de vlekken of de krassen als het leed al geleden is. Maar je kunt je oppervlakken natuurlijk nog beter preventief behandelen! Floormade biedt hiervoor de beste middelen, van impregneermiddel tot allesreinigers. Bekijk het gehele aanbod op de website, en kies voor de beste verzorging van jouw stenen vloer!